Transpiratiile nocturne sunt semnul unor afectiuni grave

Transpiratii nocturne pot fi semnul unor afectiuni medicale, de la o infectie in corp pana la un posibil cancer. De asemenea, simptomele care de regula insotesc transpiratiile nocturne precum sunt bufeurile sau inrosirea fetei pot ascunde afectiuni serioase. Asa ca daca observi ca transpiratiile nocturne sunt un eveniment constant in viata ta, mergi la medic pentru o evaluarea a starii de sanatate.

Evident ca sunt si situatii normale in care o persoana transpira noaptea. Mai exact, daca in camera este prea cald sau persoana in cauza este imbracata prea gros, este firesc sa transpire. Insa, in alte conditii, transpiratia nocturna poate fi semn de boala.

Transpiratia excesiva se numeste in termeni medicali hiperhidroza si este cauzata de secretii abundente si anormale a glandelor sudoripare. Anumite medicamente precum antidepresivele si vasodilatatoarele pot avea ca efect advers la unele persoane hiperhidroza, mentioneaza Doctorul Zilei.

Iata ce afectiuni au ca simptom transpiratiile nocturne:  

Menopauza. Nivelurile modificate de estrogen si de progesteron din timpul menopauzei sau al premenopauzei pot interfera cu reglarea normala a temperaturii corpului. De asemenea, bufeurile care apar la menopauza pot sa se manifeste si noaptea, in somn astfel ajungandu-se la aparitia transpiratiei nocturne.

Infectiile. Practic orice infectie este asociata cu febra mare si implicit provoaca si transpiratii atat ziua, cat si noaptea. De asemenea, endocardita – o infectie grava poate provoca transpiratii nocturne, insa acestea sunt insotite si de varsaturi si necesita spitalizarea de urgenta. Totodata, tuberculoza este o afectiune care se asociaza cu prezenta transpiratiilor nocturne. Insa, aceasta are si alte simptome precum: tuse puternica, febra mare, oboseala accentuata, slabirea organismului si lipsa poftei de mancare. Inclusiv abcesele dentare pot da astfel de manifestari.

Diabetul zaharat. Nivelul ridicat de zahar in sange sau cel scazut pot provoca transpiratii nocturne.

Anumite tulburari tiroidiene. De exemplu, hipertiroidismul care duce la scaderea in greutate este asociat cu transpiratii in timpul noptii.

Apneea in somn dar si anumite tulburari de somn pot provoca transpiratii nocturne.

Anxietatea si depresia, dar si insomnia pot duce la aparitia transpiratiilor din timpul noptii.

Majoritatea tipurilor de cancer pot provoca transpiratii nocturne, dar limfomul si leucemia, care sunt cancere ale celulelor albe din sange inflamat, sunt cele mai des asociate cu transpiratiile.

Carenta de calciu si/sau magneziu la copil. Transpiratia nocturna daca este localizata in zona capului poate fi un semn al lipsei de calciu in cazul copiilor. Dar si o carenta de magneziu.

Hiperhidroza idiopatica. Aceasta este o afectiune a carei cauza nu este inca cunoscuta, are ca simptom transpiratia abundenta noaptea.

Administrarea unor medicamente.Sunt medicamente care pot avea ca efect advers aparitia transpiratiilor nocturne. De exemplu, antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare, anumite antidiabetice orale au ca efect advers aceste transpiratii in timpul noptii.

Daca te confrunti cu transpiratii nocturne mai mult de 2 saptamani este bine sa mergi la medic pentru un control. Medicul iti va da un set de analize de sange si posibil o radiografie pulmonara.

Lasă-ne un comentariu!