Streinu-Cercel le cere românilor să nu primească voluntarii care aduc Paștile sau Lumina: „N-au ce să caute la noi în poartă”

Medicul Adrian Streinu-Cercel spune că ne așteaptă zile grele, a criticat dur parteneriatul Bisericii Române cu MAI și le-a cerut oamenilor să nu primească voluntarii sau alte persoane care aduc Paștile sau Lumina.

Managerul Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș este împotriva acordului dintre MAI și Biserica Ortodoxă, în baza căruia se vor distribui Sfintele Paşti şi Lumina de Învire către credincioşi.

Nu ieșiți din casă! Dacă vrem să menținem acest aspect trebuie să stăm aceste zile acasă. Noi nu știm cine ajunge la ușile noastre. Nu trebuie să primim pe nimeni, n-are ce să caute la noi în poartă, de oriunde ar veni el! Să nu ne băgăm în casă ce n-avem nevoie. Nu e cazul de daruri de la greci”, a declarat medicul Streinu-Cercel la Antena3.

„Nu știi dacă acel lucru pe care ţi-l înmânează este contaminat sau nu”

Directorul Institutului Matei Balș a comparat voluntarii care vor să împartă Lumină și Paști în numele Bisericii Ortodoxe Române cu cei bolnavi de coronavirus și fugiți din carantină.

„Ne jucăm cu focul. E vorba despre niște persoane neverificate care se plimbă pe la porțile oamenilor. E ca și cum scot pe unul din carantină și i-aș da drumul pe stradă. N-au voie să se plimbe din poartă în poartă, trebuie să stea acasă, să-și vadă de treaba lor. Nu știi dacă acel lucru pe care ți-l înmânează este contaminat sau nu. Înțeleg că este gest simbolic, hai să luăm de la catolici exemplu. Au stat frumos acasă, nu s-a întâmplat nimic.

De ce trebuie să cărăm noi virusul, să-l colportăm de colo colo? Pentru ce anume? Până să se facă una, alta, se mai scoate masca, se mai strănută. În momentul în care ai luat paharul, l-ai luat cu virus cu tot. 

Mai scoate masca, mai strănută, este risc de contaminare. Când ți-ai luat paharul, ți-ai luat virusul la pachet. Nu toate măștile sunt 100% obturante, doar FFP3 și FFP2. Dacă mască e purtată sub nas, cum am văzut la televizor.

Haideți să nu ne jucăm cu așa ceva, pe urmă o să ne plângem în pumni.

Președintele a spus-o cât se poate de clar. Potoliți-vă, stați acasă. Dacă vă asumați riscul, trebuie să vă asumați riscul să vă îmbolnăviți. Haideți să nu dăm cu piciorul în şuştarul cu lapte. Am făcut eforturi cu toţii în această țară să ținem lucrurile sub control. Haideți să nu umplem spitalele dintr-o dată. Hai să nu ne batem joc de acest moment! Va fi o pantă abrubtă pe care nu o vom putea stăpâni. Nu avem posibilitatea în România să absorbim un număr mare de pacienți, e o realitate cruntă”, a transmis Streinu-Cercel.