Sfaturi neurochirurg: De ce este periculos frigul pentru creier si coloana vertebrala

Doctorul neurochirurg Dan Bentia explica modul in care reactioneaza creierul, coloana si membrele in perioada de iarna cand temperaturile devin foarte scazute. Sfaturi neurochirurg: infectiile de la nivelul sinusurilor se pot transmite creierului si pot determina un abces cerebral (colectie de puroi la nivelul creierului).

Frigul de afara ne da batai de cap tuturor, doctorul neurochirurg Dan Bentia ne spune cum reactioneaza coloana si creierul in perioada de iarna. Din cauza temperaturii scazute, la nivelul pielii si tesutului subcutanat se produce vasoconstrictia (micsorarea sau contractia vaselor sangvine din piele si din tesutul subcutanat), mecanism ce asigura pastrarea temperaturii corpului de 37 de grade in conditii de frig, potrivit adevarul.ro.

Odata cu scaderea diametrului vaselor scade si apararea imunitara la nivelul corpului pe anumite zone. De asemenea, se exacerbraza fenomene inflamatorii locale.

Sfaturi neurochirurg: Cum este afectat creierul de temperaturile scazute

Din punct de vedere cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului si fetei, provoacand nevralgii (cel mai frecvent nevralgia nervului occipital cu dureri in ceafa). Din cauza nevralgiilor pot aparea si dureri la nivelul ochilor, urechilor si tamplelor.

In general, durerile de cap sunt exacerbate in aceasta perioada. Astfel, se exacerbeaza si migrenele preexistente. Umezeala si curentii de aer accelereaza aceste fenomene precum si perceptia temperaturii. Din cauza fenomenelor inflamatorii prezentate mai sus si scaderii imnunitatii generale a organismului pot aparea sinuzite vechi sau noi (inflamatia sinusurilor fetei), iar acestea pot provoca dureri la nivelul fetei cu iradiere craniana, precum si secretii purulente pe nas si in gat.

In unele cazuri, infectiile din zona ORL (la nivelul sinusurilor) se pot transmite creierului si pot determina un abces cerebral (colectie de puroi la nivelul creierului).

Cum este afectata coloana de frigul de afara

In ceea ce priveste coloana vertebrala, frigul produce o crestere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral si astfel modificari la nivelul unor discuri intervertebrale, pot incepe dureri la nivelul spatelui si pe picior.

Fenomenele inflamatorii pot provoca inflamatii ale articulatiilor coloanei si ale bazinului cu dureri in aceasta regiune.

Aparitia poleiului poate produce alunecari ale persoanelor si, implicit, traumatisme ale coloanei cu aparitia de posibile fracturi ale corpurilor vertebrale si/sau hernii de disc post traumatice, alunecari ale corpurilor vertebrale.

CITESTE SI: Iata 5 condimente care distrug bacteriile si protejeaza celulele corpului

Cea mai frecveta regiune afectata este coloana lombara datorita mobilitatii mari a acesteia. La aparitia simptomelor dureroase, pacientii trebuie sa se adreseze medicilor de famile sau neurochirurgilor in functie de severitatea simptomelor prezentate.

Daca ati fost expusi un timp indelungat la frig, vant sau umezeala e recomandat sa consumati alimente si bauturi calde, sa aveti o dieta echilibrata in nutrienti alimentari (fructe si legume proaspete), sa evitati sedentarismul si excesul raportului caloric caractetistic perioadei de iarna.

Lasă-ne un comentariu!