O afirmatie despre romani extrasa din documente ale Vaticanului de catre un apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea, a creat multa agitatie in lumea academica

La orele de istorie am invatat ca limba romaneasca s-a nascut dupa ce romanii au cucerit Dacia si au format colonii pe plaiurile noastre. Fostul consilier al Papei Ioan Paul al II-lea sustine cu totul altceva.

Miceal Ledwith, fost decan al Sf. Petru Diocescan College din Wexford, fost presedinte al Conferintei sefilor de universitati irlandeze si fost membru al Biroului de conducere al Conferintei Rectorilor Universitatilor Europene (CRE), confident al Papei Ioan Paul al II-lea si omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a facut o afirmatie care a creat valuri in lumea academica si nu numai. El a declarat ca latina culta se trage din limba romana straveche, nu invers, cum se credea pana acum!

Conform spuselor lui Miceal Ledwith, biblioteca Vaticanului cuprinde peste 230 de kilometri de rafturi cu documente, multe inca necatalogate.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, in decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu carti din arhiva bibliotecii Vaticanului si fost membru al Comisiei Teologice Internationale, a facut o declaratie socanta: “Chiar daca se stie ca latina e limba oficiala a Bisericii Catolice, precum si limba Imperiului Roman, iar limba romana este o limba latina, mai putina lume cunoaste ca limba romana, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latina, si nu invers.

Cu alte cuvinte, nu limba romana este o limba latina, ci mai degraba limba latina este o limba romaneasca. Asadar, vreau sa-i salut pe oamenii din Muntii Bucegi, din Brasov, din Bucuresti. Voi sunteti cei care ati oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latina – n.r.)”.

Cu alte cuvinte, teoria conform careia romanii au cucerit o parte din Dacia, iar dacii, inclusiv cei din teritoriile necucerite de Roma, si-au abandonat limba stramosilor lor si au inceput sa vorbeasca latina e falsa. Conform declaratiei lui Ledwith, la intalnirea lor cu romanii, dacii nu au avut nevoie de translatori: vorbeau deja limba din care se nascuse chiar latina.

Din aceasta perspectiva, romanii apar drept unul si acelasi popor cu dacii, continuatorii directi si legitimi ai acestora. Mai mult, ar rezulta ca si romanii ar fi fost neam tracic. Mentionam ca Miceal Ledwith este o personalitate irlandeza care nu are interese personale in Romania. De asemenea, reamintim ca Papa Ioan Paul al II-lea a spus, cu ocazia vizitei in tara noastra, din anul 1999, ca Romania este “Gradina Maicii Domnului”. In aceasta ordine de idei, se pune intrebarea: ce stiu cei de la Vatican despre noi, iar noi habar nu avem?

Un studiu de paleogenetica, realizat intre anii 2003-2006, a aratat ca, genetic, suntem daci, iar teoria latinizarii facute de Imperiul Roman este falsa.

Lasă-ne un comentariu!