Nu vei mai vrea sa cumperi de la fast-food: Cum iti prepari acasa o shaorma delicioasa si sanatoasa

Un preparat mai greu pentru stomac, shaorma poate fi mai sanatoasa decat cea pe care o cumperi, daca iti faci in casa lipia, sosurile si daca inlocuiesti cateva ingrediente.

Shaorma intra in categoria preparatelor foarte satioase, potrivit clicksanatate.ro, dar asta nu inseamna ca nu mai poti sa te delectezi cu un preparat asa gustos, mai ales daca stii cum sa prepari o shaorma sanatoasa.

Cand vrei ceva sanatos, trebuie sa prepari neaparat acasa, unde ingredientele puse sunt sub controlul tau. Pentru shaorma, cheia este lipia. Pentru a prepara o lipie sanatoasa, foloseste o cana de faina de grau integrala, o treime de cana cu apa, un sfert de lingurita de sare, putin ulei.

Sosuri preparate acasa in shaorma

Pentru umplutura exista mai multe variante. Sfatul nostru este sa se foloseasca carne macra, facuta pe gratar, iar sosurile sa fie cat mai naturale. Cine nu vrea carne, aceasta se poate inlocui fara probleme cu ciuperci pleurotus. Acestea se fierb cateva minute in apa, se scurg, se taie felii si se pun in shaorma.

Ca sosuri, alege variantele cat mai sanatoase, in loc de maioneza clasica de usturoi, foloseste maioneza de avocado. Ai nevoie de un fruct de avocado, 1 lingurita de mustar, ulei si zeama de lamaie. Se poate pune si un praf de sare, de preferat fara iod. Toate ingredientele se pot pasa la blender manual sau se pot amesteca bine cu o lingura de lemn. Rapid, gustos si sanatos.

Sosul de rosii se poate face cu 4-5 rosii coapte, 2 linguri de ulei de masline, 2-3 catei de usturoi, sare, piper, maghiran, busuioc, oregano si cimbru. Se amesteca bine toate ingredientele si se foloseste ca sos de rosii pentru shaorma.

Inlocuieste carnea cu ciuperci in shaorma

Pentru preparare, pune faina intr-un castron, adauga sarea si apa si framanta bine, apoi las-o la odihnit timp de cel putin 10 minute. Trebuie sa fie un aluat ferm, care se mai framanta cateva minute inainte de a-l transforma in lipie. Aluatul se imparte in 6 parti egale, pe care le poti face ca niste bile. Fiecare bila se trece prin faina, apoi se intinde cu un sucitor, pana se obtine o grosime de 1-2 milimetri.

CITESTE SI: Bananele si mierea: Scapa de riduri ! 4 retete pentru masti din acest fruct

Fiecare bucata de lipie se unge cu ulei si se coace intr-o tigaie de fonta incinsa. Se unge lipia pe jumatate, apoi se indoaie in semicerc, se unge din nou si inca o data se indoaie in forma de triunghi cu o latura mai rotunjita. Fiecare lipie se pune la copt in tigaie, cam 1-2 minute pe fiecare parte.

Legume si verdeturi din abundenta

Varza se taie marunt, se pun in plus si patrunjel si marar tocate marunt. Merg excelent cu carne si cu sosurile sanatoase. Mai ai nevoie de castraveti murati si cativa cartofi, de preferat facuti la cuptor, fara sa fie prajiti in ulei. Se taie 2 cartofi in felii mai mari, se stropesc cu putin ulei de masline, se presara sare, piper si putin cimbru si se lasa la cuptor.

Acum, se ia o lipie si se umple cu carne sau ciuperci, se pun cartofi, varza, verdeturile tocate marunt, castraveti murati si sosurile absolut delicioase. Cine vrea mai mult usturoi, acesta se poate zdrobi direct in lipie. Sanatoasa si foarte gustoasa, o shaorma care nu da dureri de stomac. Varianta picanta se obtine usor, tocand un ardei iute crud sau murat direct in sosul de rosii.

Lasă-ne un comentariu!