Nu te poti opri din mancat? Medicul nutritionist ofera solutia impotriva mancatului compulsiv

In timp ce pentru unele persoane confortul inseamna imbratisarile persoanei iubite sau activitatile in gradina, pentru altele, mancatul pare sa insemne solutia instant.

Problemele legate de alimentatie apar in momentul in care creierul si corpul nu comunica eficient , iar creierul nu produce o cantitate suficienta de substante chimice pentru a ne satisface pofta de mancare, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialista britanica in sanatate si nutritie, membra a Societatii Regale de Medicina.

Mai simplu spus, creierul ne dicteaza poftele. Cu toate acestea, desi substantele chimice din creier joaca un rol si factorii psihologici sunt importanti. mai ales femeile tind sa infulece atunci cand se simt nervoase, singure, suparate sau chiar fericite. Mancarea este vazuta ca un confort, dar si ca o recompensa, potrivit adevarul.ro.

Specialista britanica recomanda persoanelor care tind sa manance compulsiv sa ia aminte la factorii declansatori, daca nevoia intervine la suparare sau din plictiseala. E important sa ne gandim cu ce altceva am putea inlocui alimentele – un hobby nou, o carte sau chiar cu treburi gospodaresti.

Daca primul lucru pe care-l facem atunci cand ajungem acasa e sa deschidem frigiderul sau sa luam punga cu chipsuri cand ne asezam la televizor, e cazul sa constientizam aceste lucruri, sa ne oprim si sa ne intrebam daca este chiar necesar sa mancam in momentul respectiv.

Atunci cand alegem alimentele ar fi bine sa optam pentru carbohidrati complecsi nerafinati, proveniti din orez, cartofi, grau, secara, orz, ovaz. Acestia ne pot ajuta la mentinerea in echilibru a zaharului in sange, pentru a nu avea pofta de mancare.

Mancati putin si des. Daca lasam sa treaca o perioada lunga intre mese, glicemia scade si creierul declanseaza pofta de mancare.

Sa fim realisti! Daca nutritia noastra este buna, e normal din cand in cand sa ne mai recompensam cu cate o bucatica de ciocolata sau alimente considerate ca „ne ingrasa“. Daca ne refuzam aceste pofte din cand in cand riscam sa ajungem sa mancam compulsiv.

Lasă-ne un comentariu!