Italia a intrat in recesiune. Ce inseamna asta pentru Zona Euro si romani

Vestea ca Italia a intrat in recesiune este de natura sa ii ingrijoreze atat pe expertii in economie, cat si pe oamenii de rand.

Printre ei, evident, si cei peste un milion de romani stabiliti in Peninsula. Economia tarii a scazut constant, de cand la putere a ajuns un guvern populist, care a dus o batalie de luni de zile cu Bruxelles-ul, pe tema deficitului bugetar.

Dupa doua trimestre consecutive de scadere, cu 0,2 si 0,1%, in a doua jumatate a anului trecut, Institutul National de Statistica a anuntat ca Italia a intrat in recesiune – a treia oara in ultimii zece ani.

Profesor universitar de economie despre recesiune:

“Vorbim despre o recesiune tehnica atunci cand PIB-ul, care inseamna cantitatea de bunuri si servicii produse intr-o tara, scade doua trimestre la rand. Asta inseamna ca activitatea economica incetineste, de fapt scade si, din nefericire, nu este ceva nou pentru Italia. Economia italiana a crescut mai putin decat media tarilor din Zona Euro, in ultimii 25 de ani.”

Premierul Giuseppe Conte s-a grabit sa dea vina pe factorii externi.

Giuseppe Conte:

“Este vorba despre o perioada de tranzitie, pentru ca este pricinuita de razboiul comercial (n.r. dintre Statele Unite si China) care este in plina desfasurare. Asa ca nu ne facem griji, vrem sa ne concentram pe relansarea economiei, care va avea loc cu siguranta in 2019, pentru ca masurile economice din buget vor incepe sa aiba efect”

Oamenii de rand nu ascund faptul ca se tem de felul in care merge economia.

Citeste si: Rugati-va pentru el:Dupa 7 ani, Mihai Nesu a renuntat la scaunul cu rotile

Italian: Sunt ingrijorat, trebuie sa imi dau seama ce va trebui sa fac.
Italian: Va fi foarte dificil pentru toata lumea. Totul merge inapoi. La ce ne putem astepta?

Este drept ca economia in recesiune a Italiei este parte a unei incetiniri la nivel european si vine intr-un moment extrem de prost pentru coalitia populista aflata la putere.

Guvernantii si-au intemeiat stategia economica pe niste previziuni de crestere pe care expertii le considera din cale-afara de optimiste.

Planul de cheltuieli bugetare, care il depasea cu mult pe al guvernului precedent, i-a ingrijorat pe investitori si a iscat un conflict de luni de zile cu Uniunea Europeana.

Coalitia de la putere planuia sa creasca deficitul bugetar si sa stimuleze economia prin reduceri de taxe si cresteri de cheltuieli bugetare.

Vezi video pe stirileprotv.ro

Lasă-ne un comentariu!