Ingredientul secret pentru un piure de cartofi perfect

“Atâtea rateuri lamentabile am văzut la piure, încât mi-e teamă să mai gust, pe unde mă duc. Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib”, nota Radu Anton Roman, regretatul gastronom, despre cea mai simplă garnitură.

Pentru gospodinele, care nu doresc să dea greş cu acest preparat, Roman a publicat paşii reţetei în lucrarea, gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), potrivit adevarul.ro.

Ingrediente

1 kg de cartofi
3 linguri de unt (poate mai mult)
1 pahar mare de lapte
1-2 linguri de zahăr
sare, câtă vă place

Mod preparare

Taină: 2 linguri de brânză, foarte proaspătă de vaci (bine scursă de zer, să fie dulce) dau carnaţie unui, piure bine frecat.

• Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, (sau se fierb gata curăţaţi, să nu ceară asa mult lichid) se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc

• Se încinge tare laptele, se amestecă, cu zahăr şi sare

• Untul moale, se freacă cu brânză de vaci şi puţin lapte, până sunt toate o pastă

• Se pune lapte fierbinte, şi unt în cartofi şi se amestecă îndelung, să fie spumos-grăsos.

Lasă-ne un comentariu!