Cum a reusit un primar sa impadureasca o comuna cu ajutorul asistatilor. Acum are peste 60 de hectare de padure

Autoritatile locale din comuna botosaneana George Enescu au gasit o metoda inedita de a impaduri zona. Pentru a stopa alunecarile de teren au fost amenajate peste 60 de hectare cu puieti. Majoritatea au fost plantati de asistati social care in schimbul orelor de munca in folosul comunitatii trebuiau sa aduca copaci si sa-i planteze.

Comuna George Enescu din judetul Botosani a fost una dintre unitatile teritoriale din Romania care a fost infiintata pe vremea comunismului si care nu avea in administrare nici macar un palc de padure. Practic, pe dealurile si campurile de la George Enescu, de aproape 100 de ani nu a mai crescut niciun copac. Singurele zone impadurite au fost defrisate in perioada interbelica pentru a fi create campuri agricole. Din aceata cauza, alunecarile de teren sunt cea mai mare problema a autoritatilor locale.

Nici macar un drum care leaga satele comunei nu poate fi reabilitat din cauza alunecarilor masive de teren. Tocmai de aceea inca de acum 10 ani edilul comunei, Angela Toma, primar de la sfarsitul anilor 90 si pana in prezent, a decis sa impadureasca masiv comuna. Fara prea multe resurse financiare, a apelat la o idee inedita si a reusit pana in 2019 sa planteze in comuna o adevarata padure, intinsa pe aproximativ 60 de hectare. ”Nu aveam vegetatie, iar terenul efectiv se surpa. Nici macar drumurile nu le puteam repara din cauza alunecarilor de teren. A trebuit sa apelam la toate masurile posibile si cat mai accesibile financiar”, spune Angela Toma.

Comuna impadurita de asistatii social

Ideea impaduririi comunei George Enescu s-a nascut in anul 2006. Angela Toma, edilul comunei, spune ca se confrunta cu alunecari severe de teren si ca inclusiv drumurile riscau sa se distruga complet. ”Noi mereu am avut aceasta problema. Comuna nu avea suprafetele de padure de care se bucura comunele vecine. Din aceasta cauza alunecarile de teren deveneau tot mai grave. Drumul Dorohoi-Havarna care trece prin comuna era tot mai afectat de aceste alunecari de teren. De altfel a si ramas neasfaltat tocmai fiindca este nevoie de lucrari foarte costisitoare, foarte ample, din cauza alunecarilor de teren”, spune Angela Toma. Totodata autoritatile locale spun ca din cauza lipsei padurii seceta bantuie aproape anual comuna.

In aceste conditii, edilul comunei s-a gandit la un plan de impadurire a comunei. Cea mai mare problema era lipsa unui buget consistent care sa o ajute sa faca plantari cu firme profesioniste si cu arbori obtinuti prin licitatii sau alte achizitii costisitoare. Atunci s-a gandit sa foloseasca asistatii, cei de la legea 416, a venitului minim garantat. ”La inceput am obtinut copaci de la Ocolul Silvic. Unii ii plateam, altii ii primeam subventionati. In primii ani nici nu prea ajungeam eu sa primesc acei puieti, ca eram primul sosit, primul servit. Abia dupa 2004 am reusit sa achizitionez 10.000 de puieti de la ocolul silvic. In trei ani am reusit sa plantam cam 6 hectare”, spune edilul comunei. Copacii erau plantati in mare parte cu cei de la ajutor social. Impadurirea mergea insa intr-un ritm prea lent pentru problemele cu care se confrunta comuna. ”Aveam nevoie repede de copaci sa fixeze solul. Era o situatie aparte“, adauga edilul.

Citeste continuarea

Lasă-ne un comentariu!