Adevărul despre misteriosul fruct kaki care se găsește în această perioadă a anului în toate supermarketurile din România. Acum că știi, îl mai consumi?

Kaki sau Persimmon este unfruct exotic, delicios, cu un gust inconfundabil, denumit și „piersica japoneză”. Kaki se aseamănă ca formă roșiei, iar ca textură piersicii și pepenelui galben.

Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică „fructul divin” sau „hrana lui Zeus”) și care faceparte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China.

Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tareși lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier șizinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele.

Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki maieste bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă degem sau inclus în diverse salate și preparate dulci.

Lasă-ne un comentariu!